Het is opmerkelijk dat tandheelkundige zorg vaak niet in de basisverzekering zit. Dit verschilt per land en verzekering. In Nederland betaal je **apart** voor de tandarts. Dit is vergelijkbaar met veel andere landen. Gelukkig zijn er speciale tandartsverzekeringen beschikbaar.
Er zijn verschillende redenen waarom tandheelkundige zorg vaak apart wordt verzekerd.
Waarom zit tandarts zorg nu niet standaard in basisverzekering?
- Kostenbeheersing: Tandheelkundige behandelingen kunnen relatief duur zijn. Vooral bij complexe ingrepen zoals implantaten of orthodontische behandelingen. Om de kosten van de basisverzekering in toom te houden, hebben verzekeringsmaatschappijen ervoor gekozen om tandheelkundige zorg uit te sluiten of slechts gedeeltelijk te vergoeden.
- Keuzevrijheid: Door tandheelkundige zorg buiten de basisverzekering te plaatsen, hebben verzekerden meer keuzevrijheid. Ze kunnen zelf bepalen of ze een aanvullende tandartsverzekering willen afsluiten en zo ja, welke dekking ze willen. Dit stelt mensen in staat om een verzekeringspakket te kiezen dat past bij hun individuele behoeften en financiële situatie.
- Preventie en eigen verantwoordelijkheid: Tandheelkunde wordt vaak gezien als een vorm van preventieve zorg. Regelmatige tandheelkundige controles en onderhoud kunnen problemen voorkomen of in een vroeg stadium opsporen. Door tandheelkundige zorg uit te sluiten van de basisverzekering, worden mensen gestimuleerd om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun mondgezondheid en regelmatig een tandarts te bezoeken.
Hierboven staan 3 algemene redenen waarom de tandartskosten niet meer in het basispakket zitten. Het wel of niet vergoed krijgen van de tandarts kosten verschilt per verzekeraar en kan ook verschillen per land. Sommige landen hebben bijvoorbeeld wel tandheelkundige zorg opgenomen in de basisverzekering. Het is raadzaam om contact op te nemen met een verzekeringsmaatschappij of hier te kijken voor specifieke informatie over of je tandarts kosten vergoedt krijgt.
Waarom moet de tandarts weer terug in het basispakket?
Wij pleiten voor het opnemen van tandheelkundige zorg in het basispakket van de zorgverzekering. Waarom?
- Toegankelijkheid: Door tandheelkundige zorg op te nemen in het basispakket wordt het voor meer mensen toegankelijk. Tandheelkundige behandelingen kunnen prijzig zijn. Niet iedereen kan zich een aanvullende tandartsverzekering veroorloven. Het opnemen van tandheelkundige zorg in het basispakket kan zorgen dat mensen (met een lager inkomen) ook de nodige tandheelkundige behandelingen kunnen ontvangen.
- Gezondheidspreventie: Mondgezondheid is essentieel voor de algehele gezondheid. Regelmatige tandheelkundige controles en behandelingen kunnen tandheelkundige problemen voorkomen. Maar ook in een vroeg stadium opsporen. Hierdoor worden ernstige complicaties voorkomen. Het opnemen van tandheelkundige zorg, in het basispakket: zou mensen aanmoedigen om preventieve zorg te zoeken. Zo houden zij ook hun mondgezondheid op peil te houden.
- Kostenbesparing op de lange termijn: Door tandheelkundige zorg op te nemen in het basispakket kunnen tandheelkundige problemen in een vroeg stadium worden behandeld. Hierdoor kunnen kostbare en uitgebreide behandelingen op de lange termijn worden voorkomen. Het investeren in preventieve en reguliere tandheelkundige zorg kan op termijn leiden tot lagere zorgkosten.
- Gelijkheid in de gezondheidszorg: Het opnemen van tandheelkundige zorg in het basispakket zou zorgen voor gelijkheid in de gezondheidszorg. Het zou ervoor zorgen dat alle burgers dezelfde basisdekking hebben, inclusief tandheelkundige zorg. Dit kan helpen om gezondheidsverschillen te verminderen en iedereen gelijke toegang tot essentiële zorg te bieden.
Er zijn verschillende overwegingen bij het bepalen wat wel en niet wordt opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. De uiteindelijke beslissingen worden genomen op basis van politiek beleid, beschikbare middelen en de behoeften van de mensen.